Някога чудили ли се сте кое е общото между вас и някой непознат, който живее на другия край на света, вероятно с друг цвят на кожата или, почти сигурно, от друга етническа група? Вероятно, първата мисъл е, че споделяте една кръвна група с друг човек, в другия край на света. Със сигурност, но това е единственото между вас – все още начинът ви на живот би бил различен, защото живеете в двата края на света. Въпреки всички паралели, медиани, океани и часови зони, има човек в другия край на света, с когото споделяте нещо общо. Няма значение дали в момента сте влюбени във вашето лице, дали имате пъпка в средата на челото преди среща или за пореден път нанасяте слънцезащитен крем – със сигурност, в момента, по широкия свят има поне още едно същество, което се терзае за същото нещо. Защото всички имаме кожа и колкото и да сме различни, се грижим за външния си вид по сходен начин и първото, което трябва да знаем е каква е нашата кожа.

Ако отворите кой да е исторически атлас с картини от преди 19-ти век, ще забележите, че всички аристократи са с перфектна порцеланова кожа. Да, защото няма по-добър средновековен инстаграм филтър от художник, който иска да доживее следващия ден. Било е време с пудри и парфюми. Със сигурност е било и време неподходящо за чувствителни нослета, базовата грижа за кожата, когато изобщо я е имало, е била корито с вода и свински сапун. Технически, грижата за кожата при хората, които са можели да си го позволят, е била да са напудрени, за да не се вижда какво се случва отдолу. Някои биха казали, че и до ден днешен ползваме подобни техники от миналото. Това, което променя и предефинира козметичния бизнес тогава е Хелена Рубенщайн, която през 1900-та година дава имена на четирите основни типа на кожата, които ползваме като отправна точка и до днес. Това, което определя вашия тип кожа е кожната бариера. Представете си тухлена стена, където тухлите са клетки, а хоросана, който ги държи са мазнини наречени липиди. Агресивни състваки, студено и/или сухо време, химикали, разнообразие от външни фактори, включително перилни и почистващи препарати, могат да ерозират „хоросана” (липидите) в кожната бариера, да разместят „тухлите” и да увредят кожата. Понякога причините може да са генетично заложени, например при акнето.

Кожната бариера се състои предимно от серамиди, мастни киселини, холестерол и най-различни липиди, които в точния ред и брой задържат достатъчно влага в кожата. Увредената кожна бариера започва да губи влажност, когато водата се изпарява от нея. Първите признаци са сухота и чувствителност, защото бариерата вече пропуска външни дразнители.

Разбирането на кожната бариера и типа кожа е ключово при създаването на рутина.

ТИПОВЕ КОЖА:

НОРМАЛНА КОЖА е кожа, която социалните мрежи не познават някой да има. Всички сме чували за онзи човек, който нищо не прави за кожата си, дори си позволява да излезе с немито лице сутрин за кафе и дори не му се появява пъпка. Хубавата новина, поне за всички останали, е че все по-малко хора могат да се похвалят с „нормална кожа”. Както много други неща и „нормалната” кожа е в списъка с изчезващи животни. Като цяло се характеризира с това, че е здрава, стегната, без разширени пори, без зони, които се лющят или сърбят. Най-горният слой на кожната бариера, известен като епидермис, е здрав и отразява съвършено светлината. Обикновено, десетина-петнайсет минути след измиване се държи по същия начин както и преди това. Неофициално, всички задружно не харесваме хората с нормална кожа и не искаме да знаем какво правят, за да я подържат здрава. Подсказка – обикновено това са хората, които не полагат никаква грижа за кожата си и изглеждат добре. Как да не ги мрази човек?

МАЗНАТА КОЖА е кожа, която може и да е била НОРМАЛНА някога, но след драматични събития, например тийнейджърски години, хормонални и/или здравословни проблеми и други, се е омазнила. Основна характеристика е, че всяка клетка в тялото има свръхпроизводство на мазнини и това, по принцип, не е задължително нещо лошо. Понякога се надраства, като тийнейджърското акне, понякога е генетично и остава. Хубавата новина, да има хубава новина, е, че мазната кожа остарява по-бавно и на 40 може да сте с мазен блясък, акне и без бръчки.

Най-лесният начин да определите дали вашата кожа е мазна е, да не нанасяте нищо десет-петнайсет минути след като сте си измили лицето. Ако кожата ви образува плътен мазен филм над цялото лице, честито!

КОМБИНИРАНАТА КОЖА от друга страна е, може би, най-популярният тип кожа по цялото земно кълбо. Характерна със свръхпроизводство на себум в Т зоната – чело, нос и брадичка, може да бъде притеснително суха на бузите, което подлудява хората, обречени да се грижат за нея. Хубавата новина е, че понякога блясъкът в Т-зоната може да бъде премахнат само с праймър и спокойно да се присламчите в отбора на хората с нормална кожа.

Може да определите дали вашата кожа е комбинирана като не нанасяте нищо върху лицето си десет-петнайсет минути след измиване и набюдавате дали се появява издайнически блясък, докато бузите остават сравнително „нормални” на пипане.

СУХАТА КОЖА е груба на пипане, без блясък, с видими хлътнали линии. Чест признак е и лющенето, най-вече на скулите. Основната причина за сухата кожа е намаленото производство на себум в кожната бариера, но това не е задължително. Производството му може да бъде увредено от лоша диета, стрес, хормони или чисто генетично. Много хора, които взимат лекарства за намаляване на холестерола имат суха кожа. Ако десетина-петнадесет минути след като сте измили лицето си, без да слагате какъвто и да е продукт, то губи от блясъка си, може да видите ясни линии, вашата кожа е суха. Хубавата новина е, че светът е голям и овлажняващи и хидратиращи кремове дебнат отвсякъде, само трябва да намерите точния за вас.

ЧУВСТВИТЕЛНАТА КОЖА е докладвана при около 40% от световното население. Тя е с по-слаба кожна бариера, което я прави уязвима на всякакви външни влияния. Има четири подтипа чувствителна кожа, така че не всеки продукт адресиран като подходящ за чувствителна кожа, може да е за вас.

ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА С АКНЕ: Развива се акне, черни и бели точки.

ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА С РОЗАЦЕЯ: Кожата се зачервява, има червени петна, усеща се топла.

ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА С ЩИПАНЕ: Кожата щипе, пари.

АЛЕРГИЧНА ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА: Кожата е зачервена, пари, щипе, лющи се.

Общото между четирите вида чувствителна кожа е, че постоянно е възпалена, затова козметичните продукти, които са за чувствителна кожа трябва да я успокояват, но и да се борят с причината.

ДРУГИ ТИПОВЕ КОЖА: Вероятно, докато сте разглеждали продукти в дрогерията или козметичният бутик, ви е направило впечатление, че на някои от тях е отбелязана възраст. Много често, дори самите консултанти ще ви попитат каква възраст сте, за да подберат подходящи продукти. Истината е, че ВЪЗРАСТТА НЕ Е ТИП КОЖА. Може да сте в гимназията и да страдата от суха кожа, докато вашите съученици борят акне, може да сте на седемдесет и да имате мазна кожа, черни точки и да ползват анти-ейдж продукти. Може да бъдете на всяка възраст, да имате алергична кожа и нито един продукт от тези, които ползват вашите връстници да не е подходящ за вас. Единствените подходящи продукти за вас са тези, които са съобразени с типа кожа и конкретните ѝ нужди. Само така, кожата ще е щастлива, ще произвежда нови клетки, ще ви радва и ще греете заедно.